فهرست مطالب

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 30 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پروانه وفا*، مهرشاد براری، همایون دارخال، رحیم ناصری صفحات 121-136

    به منظور بررسی نیاز حرارتی و عکس العمل های هیبریدهای ذرت دانه ای به تاریخ های کشت مختلف، آزمایشی در سال زراعی 87– 1386 اجرا گردید. تاریخ کاشت (15 خرداد، 30 خرداد و 14 تیر) به عنوان فاکتور اصلی و هیبرید (BC404، KSC320، OSSK552، KSC500، OSSK713و KSC704) به عنوان فاکتور فرعی منظور شدند. هیبرید KSC704 در تاریخ کاشت اول با اختلاف معنی دار نسبت به هیبریدهای دیگر، بیشترین درجه روز–رشد را برای طی مراحل مختلف نمو به خود اختصاص داد. هیبرید KSC500 با 6.3 تن در هکتار و هیبرید OSSK713 با 6.4 تن در هکتار دارای بیشترین عملکرد دانه بودند. بیشترین تعداد ردیف دانه در بلال مربوط به هیبرید KSC320 (18.8 بود و بیشترین تعداد دانه در ردیف بلال در هیبریدهای (OSSK713 (44.6)، OSSK552 (44.5) و (BC404 (44.7 به دست آمد. بیشترین وزن هزار دانه در هیبرید (BC404 (288.1 گرم برآورد شد. در بررسی صفات کیفی معلوم شد که بیشترین میزان پروتئین در دانه های حاصل از تاریخ کاشت سوم وجود داشت در صورتی که همه هیبریدها غیر از KSC320 در یک سطح قرار داشتند. هیبرید KSC500 دارای بیشترین مقدار فسفر (g100mg/ 243) بود و با تاخیر در کاشت میزان فسفر دانه ها افزایش نشان داد. بالاترین درصد بوته های بیمار مربوط به هیبریدهای KSC320 و KSC704 بود. هم چنین، هیبرید KSC704 دارای بیشترین درصد آلودگی بلال بود. در این آزمایش، هیبرید OSSK713 در تاریخ کاشت دوم حداکثر عملکرد را در شرایط آب و هوایی اصفهان تولید کرد.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، پروتئین، زمان کاشت، عملکرد
  • محسن درگاهی*، رضا صدرآبادی حقیقی، کیومرث بخش کلارستاقی صفحات 137-146

    استفاده از عناصر کم مصرف یکی از راه های افزایش خصوصیات کمی و کیفی گندم می باشد. به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی روی بر عملکرد و اجزای عملکرد چهار رقم گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1391- 1390 در مزرعه ی نمونه کشت و صنعت آستان قدس رضوی انجام گرفت. فاکتور اول شامل چهار رقم گندم نان (فلات، بهار، پیش تاز و طوس) و فاکتور دوم شامل محلول پاشی کلات روی با غلظت4 کیلوگرم در هکتار در سه سطح (شاهد، محلول پاشی کلات روی در مرحله ساقه دهی و محلول پاشی کلات روی در مراحل ساقه دهی و گلدهی) بودند. نتایج آزمایش نشان داد ارقام از نظر عملکرد و اجزای عملکرد دارای اختلاف معنی داری هستند. بیشترین عملکرد در میان ارقام گندم مورد بررسی به رقم بهار و کمترین آن به رقم طوس تعلق داشتند. زیادی عملکرد رقم بهار به عملکرد بیولوژیک بالاتر آن نسبت داده شد. همچنین، بر اساس نتایج حاصل از این بررسی یک یا دوبار محلول پاشی با کلات روی باعث افزایش عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه گردیدند. افزایش عملکرد دانه عمدتا ناشی از افزایش وزن هزار دانه بود. به طورکلی، به نظر می رسد با توجه به نقش عنصر روی در فیزیولوژی گیاهان به خصوص در گیاه زراعی گندم به عنوان گیاهی حساس به کمبود روی می توان با مصرف ترکیبات حاوی روی به صورت محلول پاشی عملکرد این گیاه را افزایش داد.

    کلیدواژگان: ساقه دهی، گلدهی، محلول پاشی، کلات روی
  • داود حسن پناه *، حسن حسن آبادی صفحات 149-164

    به منظور ارزیابی صفات کمی و کیفی و پایداری عملکرد غده قابل فروش 13 کلون امیدبخش سیب زمینی همراه با سه رقم تجاری (آگریا، مارفونا و لیدی رزتا) به عنوان شاهد، آزمایشی براساس طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل طی سال های 1390 و 1391 اجرا گردید. در طی دوره رشد و پس از برداشت، صفات تعداد ساقه اصلی در بوته، ارتفاع بوته، تعداد و وزن غده در بوته، عملکرد کل غده و قابل فروش، درصد ماده خشک، تیپ پخت، حفره ای شدن مرکز غده، رنگ داخلی غده و تغییر رنگ گوشت غده خام پس از 24 ساعت اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس مرکب صفات کمی مورد ارزیابی نشان داد که بین کلون های امیدبخش از لحاظ صفات عملکرد غده کل و قابل فروش، تعداد و وزن غده در بوته، ارتفاع بوته، متوسط وزن غده، تعداد ساقه اصلی در بوته و درصد ماده خشک و اثر متقابل کلون × سال از لحاظ صفات عملکرد غده کل و قابل فروش، تعداد و وزن غده در بوته اختلاف معنی دار وجود دارد. کلون های 7-396151، 5-397008، 8-397015، 2-397008 و 4-994001 دارای عملکرد غده کل و قابل فروش، تعداد و وزن غده در بوته و متوسط وزن غده بیشتری بودند. این کلون ها دارای غده های یکنواخت متوسط تا بالا، رنگ پوست زرد، رنگ گوشت زرد و سفید، شکل غده گرد تخم مرغی و گرد، عمق چشم سطحی تا متوسط، بدون زنگ، حفره و شکاف داخل غده، رسیدگی متوسط دیررس و درصد ماده خشک متوسط تا بالا نسبت به ارقام (شاهد) و سایر کلون ها بودند. در این آزمایش، مدل های GGE Bi-plot و AMMI روشی مناسب برای گزینش همزمان عملکرد غده قابل فروش و پایداری تشخیص داده شدند و توانستند کلون های 2-397008، 5-397008 و 4-994001 را به عنوان کلون های پایدار با عملکرد غده قابل فروش بالا انتخاب نمایند.

    کلیدواژگان: Solanum tuberosum، پایداری عملکرد، روش GGE Bi، plot و AMMI
  • زهرا مرزبان*، محمدرضا عامریان، مجتبی ممرآبادی صفحات 165-180

    به منظور مطالعه خصوصیات زراعی ذرت و لوبیا چشم بلبلی به مصرف قارچ میکوریزا و باکتری مزوریزوبیوم در کشت مخلوط، آزمایشی در سال 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود به اجرا در آمد. آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی به صورت خالص و مخلوط بر اساس سری های افزایشی در 10 تیمار شامل: Z= کشت خالص ذرت، B= کشت خالص لوبیا، I= کشت مخلوط ذرت و لوبیا، ZM= ذرت + قارچ مایکوریزا، BM= لوبیا + قارچ مایکوریزا، BB= لوبیا+ باکتری مزوریزوبیوم، BMB= لوبیا + قارچ مایکوریزا + باکتری مزوریزوبیوم، IM= کشت مخلوط + قارچ مایکوریزا، IB= کشت مخلوط + باکتری مزوریزوبیوم، IMB= کشت مخلوط + قارچ مایکوریزا + باکتری مزوریزوبیوم بودند. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که اثر تیمار بر عملکرد دانه در بوته، محتوی کلروفیل برگ، وزن خشک غلاف لوبیا، وزن خشک بلال، تعداد دانه در بلال و نسبت برابری زمین جزیی هر دو گیاه معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه در بوته لوبیا چشم بلبلی و ذرت با میانگین های 10 و 108 گرم در بوته به ترتیب در تیمارهای کشت خالص به همراه باکتری مزوریزوبیوم و کشت خالص ذرت به همراه قارچ میکوریزا مشاهده شد. همچنین، بیشترین میزان نسبت برابری زمین جزیی ذرت و لوبیا چشم بلبلی به ترتیب با میانگین های 1.7 و 1.47 در تیمارهای کشت مخلوط و کشت مخلوط توام با قارچ میکوریزا و باکتری مزوریزوبیوم مشاهده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که نسبت برابری زمین بیشتر از یک برای ذرت و لوبیا چشم بلبلی، نشان دهنده روابط متقابل مثبت بین اعضای گیاهی مخلوط نسبت به خالص بوده و بیان کننده برتری کشت مخلوط ذرت و لوبیا چشم بلبلی نسبت به کشت خالص می باشد.

    کلیدواژگان: قارچ میکوریزا، کشت مخلوط افزایشی، مزوریزوبیوم
  • محمدرضا زاده اسفهلان*، علی عبادی، نادر فرساد اختر صفحات 181-190

    به منظور بررسی اثرات کود های نیتروژن و روی بر صفات مورفولوژیک و عملکرد اسانس گیاه دارویی گل راعی آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه تبریز در سال 1391 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. ترکیبات تیماری شامل کود سولفات روی در سه سطح (صفر، سه در هزار و شش در هزار) و مقادیر کود اوره در چهار سطح (صفر، 50 ،100،150کیلوگرم در هکتار) که 50 درصد از مقادیر فوق بعد از 20 روز و مابقی (50 درصد) بعد از 40 روز از زمان انتقال اولیه نشاها، بود. در این بررسی صفات ارتفاع بوته،تعداد گل آذین، سطح برگ، وزن تر و خشک، میزان اسانس استخراج شده از گل راعی تعیین شد. نتایج نشان داد که صفات ارزیابی شده تحت تاثیر مقدار مصرف کودها قرار گرفتند، به طوری که بیشترین ارتفاع بوته، تعداد گل آذین، سطح برگ و عملکرد اسانس با مصرف 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن به همراه کود سولفات روی به میزان شش در هزار و نیز بیشترین وزن تر و خشک اندام های هوایی با مصرف نیتروژن 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن به همراه کود سولفات روی با دز سه در هزار حاصل شد. با توجه به این که هدف از کاشت گیاهان دارویی تولید بیشتر سرشاخه های گل دار به منظور تهیه اسانس بیشتر است، در این بررسی بیشترین مقدار اسانس با مصرف 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و شش در هزار کود سولفات روی به دست آمد.

    کلیدواژگان: اسانس، اوره، سولفات روی، گل راعی
  • ابراهیم خلیل وند بهروزیار *، مهرداد یارنیا، الناز فرج زاده معماری، مژگان هریسچی صفحات 193-202

    به منظور بررسی اثر محلول پاشی با متانول بر برخی صفات مرتبط با عملکرد دانه آفتابگردان تحت تنش کمبود آب، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات به اجرا در آمد. عوامل مورد آزمایش عبارت بودند از محلول پاشی با متانول در شش غلظت شامل(0 درصد متانول (شاهد)، 7، 14 ،21 ،28 و 35 درصد متانول) و تنش کمبود آب در چهار سطح (25 ،50 ، 75 و 100 درصد رطوبت قابل دسترس). نتایج نشان دادند که اثر محلول پاشی با متانول در سطوح مختلف تنش کمبود آب بر صفات عملکرد تک بوته، وزن خشک بوته، تعداد دانه درطبق و درصد مغز به کل دانه معنی دار است. محلول پاشی با محلول 21 درصد حجمی متانول در شرایط آبیاری کامل (100درصد رطوبت قابل دسترس) با میانگین 96.69 گرم بیشترین و عدم محلول پاشی در شرایط 25 درصد رطوبت قابل دسترس با میانگین 67.78 درصد کمترین عملکرد دانه تک بوته را داشتند (افزایش معادل 42 درصد). همچنین، محلول پاشی با محلول 21 درصد حجمی متانول در شرایط آبیاری کامل با میانگین 465.4 گرم بیشترین و محلول پاشی با محلول 7 درصد متانول در تیمار 25 درصد رطوبت قابل دسترس با میانگین 191.5 گرم کمترین وزن خشک بوته را داشتند (افزایش معادل 2.4). محلول پاشی با محلول 21 درصد حجمی متانول در شرایط آبیاری کامل با میانگین 53.34 گرم بیشترین و عدم محلول پاشی با متانول در شرایط آبیاری با 25 درصد رطوبت قابل دسترس با میانگین 31.42 گرم کمترین عملکرد روغن تک بوته را داشتند. بیشترین تعداد دانه در طبق با میانگین 1766 عدد در تیمار محلول پاشی با محلول 21 درصد حجمی متانول در شرایط آبیاری کامل بود که نسبت به تیمار عدم محلول پاشی در شرایط 25 درصد رطوبت قابل دسترس با میانگین 759 عدد افزایشی معادل 2.3 برابر را نشان داد. محلول پاشی با محلول 14 درصد حجمی متانول در شرایط آبیاری کامل درصد مغز به کل دانه را 32 درصد افزایش و درصد پوسته به کل دانه را 2.1 برابر کاهش داد.

    کلیدواژگان: آفتابگردان، تنش کمبود آب، متانول، محلول پاشی
  • لیلا کوهی، ناصر زارع*، رسول اصغری زکریا، پریسا شیخ زاده مصدق صفحات 203-214

    بابونه آلمانی (Matricaria chamomilla L.) یکی از گیاهان دارویی مهم است که در صنایع مختلف داروسازی و آرایشی- بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق که در سال 1391 در دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی انجام گرفته است، پاسخ درون شیشه ای جداکشت های برگ و هیپوکوتیل بابونه آلمانی در محیط کشت گامبورگ(B5) و تحت تاثیر نوع و سطوح مختلف تنظیم کننده های رشد گیاهی در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی مورد بررسی شده و کشت سوسپانسیون سلولی آن انجام گرفت. جداکشت های هیپوکوتیل و برگ کشت شده بعد از گذشت یک تا دو هفته شروع به تولید کالوس کردند. از بین ترکیب تنظیم کننده رشدی بیشترین رشد کالوس (264.1 میلی گرم) مربوط به جداکشت برگ در محیط حاوی 0.5 میلی گرم بر لیتر 2،4-D و یک میلی گرم بر لیتر BAP بوده و کمترین مقدار آن (40.42 میلی گرم) در محیط حاوی 1.5 میلی گرم بر لیتر 2،4-D با جداکشت برگ مشاهده شد. برخی از جداکشت ها و کالوس ها در تعدادی از تیمارها ریشه های نابجا تولید کردند. بیشترین درصد ریشه زایی در جداکشت برگ (58.73%) مربوط به محیط حاوی چهار میلی گرم بر لیتر 2،4-D و یک میلی گرم بر لیتر کینتین و در مورد جداکشت هیپوکوتیل (48.61%) مربوط به محیط حاوی1.5 میلی گرم بر لیتر NAA بود. بیشترین درصد کالوس های ترد (42.22%) در جداکشت هیپوکوتیل در محیط B5 حاوی چهار میلی گرم بر لیتر NAA و سه میلی گرم بر لیترBAP به دست آمد. کشت سوسپانسیون سلولی با انتقال کالوس های نرم حاصل از ریزنمونه هیپوکوتیل به محیط کشت MS مایع حاوی 1.5 میلی گرم بر لیتر 2،4-D و یک میلی گرم بر لیتر کینتین استقرار یافت. منحنی رشد سلولی نشان داد که تکثیر سلول ها از روز چهارم بعد کشت شروع شده و تا روز 13 ادامه می یابد. سپس، رشد سلولی متوقف شده و کشت ها وارد مرحله ایستایی می شوند.

    کلیدواژگان: بابونه آلمانی، سوسپانسیون سلولی، کالوس زایی، کشت درون شیشه ای، Matricaria chamomilla L
  • محمدباقر خورشیدی بنام*، عمران عالیشاه صفحات 215-228

    به منظور شناسایی ژنوتیپ های برتر خارجی حاصل از هیبریداسیون، سه ژنوتیپ امیدبخش پنبه (tbl180، Teskhi-9 و Cri108) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار، در منطقه خدآفرین با رقم تجاری منطقه (ساحل) در دو سال زراعی 91 و 92 مورد مقایسه قرار گرفتند. ژنوتیپ ها در 6 خط شش متری با فواصل 20×80 سانتی متر کشت شدند. برخی صفات کمی (عملکرد، زودرسی، ارتفاع بوته، تعداد و وزن غوزه) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر متقابل ژنوتیپ ها × سال از نظر صفات عملکرد وش در چین اول و دوم، عملکرد دو چین، و یکنواختی عملکرد کاملا معنی دار بود. اختلاف بین دو چین در هیچ یک از ژنوتیپ ها معنی دار نبود. ژنوتیپ تسخی 9 به خاطر داشتن بیشترین ارتفاع، بیشترین تعداد غوزه، وزن وش چین اول و دوم و مجموع دو چین نسبت به رقم ساحل با ارتفاع متوسط، تعداد غوزه در بوته برابر، حداقل وزن سی غوزه و یکنواختی رسیدگی در سال اول برتر بود. همچنین، ژنوتیپ تسخی 9 با حداقل TOL و حداکثر STI سازگارترین و ژنوتیپ های ساحل و cri108 با داشتن حداکثر TOL و حداقل STI به عنوان ناسازگارترین ژنوتیپ ها شناخته شدند.

    کلیدواژگان: تعداد غوزه در بوته، ژنوتیپ، غوزه، سال، hirsotum Gossypium
  • سمانه رهبان، قربانعلی رسام *، بنیامین ترابی، اصغر خوشنود یزدی صفحات 229-242

    این تحقیق با هدف تعیین دماهای کاردینال و ساعت بیولوژیک مورد نیاز برای جوانه زنی عدس با استفاده از مدل های رگرسیون خطی و غیرخطی انجام گرفت. برای این منظور آزمایشی در اتاقک رشد به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. سه رقم عدس شامل گچساران، کیمیا و بیله سوار تحت هفت دمای ثابت 5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سلسیوس تیمارهای آزمایش را تشکیل دادند. رابطه بین سرعت جوانه زنی و دما با استفاده از مدل های بتا، دندان مانند و دوتکه ای مورد ارزیابی قرار گرفت. برای انتخاب مدل برتر از میان مدل های مختلف از شاخص های آماری جذر میانگین مربع انحرافات (RMSD)، ضریب تبیین (R2)، ضریب تغییرات (CV) و ضرایب رگرسیون ساده خطی (a و b) استفاده شد. نتایج برازش مدل ها نشان داد که واکنش جوانه زنی عدس به دما به وسیله تابع دوتکه ای نسبت به سایر مدل ها بهتر توصیف گردید. با استفاده از مدل دوتکه ای دمای پایه ارقام از 0.89 تا 1.23 درجه سلسیوس، دمای مطلوب از 23.41 تا 26.94 درجه سلسیوس و دمای سقف از 35.15 تا 45 درجه سلسیوس برآورد گردید. مقایسه پارامترهای برآورده شده با استفاده از مفهوم حدود اطمینان در سطح احتمال 95 درصد نشان داد که به لحاظ دمای پایه اختلاف معنی داری بین ارقام عدس وجود نداشت ولی از نظر دمای مطلوب و دمای سقف اختلاف بین ارقام معنی دار بود. تعداد ساعت بیولوژیک مورد نیاز برای جوانه زنی بذر ارقام از 25.43 تا 31.37 ساعت متغیر بود و از این نظر اختلاف معنی داری بین آنها وجود داشت. اطلاعات حاصل از این تحقیق می تواند در پیش بینی جوانه زنی ارقام عدس استفاده گردد.

    کلیدواژگان: جوانه زنی، دما، عدس، مدل های ریاضی
|
  • P. Vafa*, M. Barary, H. Darkhal, R. Naseri Pages 121-136

    To study the thermal requirements of grain corn hybrids¡ at different planting dates¡ a field experiment was carried out in the Agricultural Research Center of Isfahan¡ Iran in 2007 - 2008. It was conducted in split plot arrangement based on randomized complete block design with three replications. Planting dates (June¡ 5- June¡ 20 and July¡ 5) were assigned to main plots and hybrids (BC404¡ KSC320¡ OSSK552¡ KSC500¡ OSSK713 and KSC704) to sub plots. Results indicated that there was no significant difference for growing degree-days (GDD) requirements from planting to germination among hybrids and planting dates. However¡ KSC704 hybrid in the first planting date needed the highest GDD during its different growth stages. KSC 500 hybrid with 6.31 (t/ha) and OSSK 713 hybrid with 6.48 (t/ha) produced the highest grain yields. The highest number of grains per ear row belonged to KSC320 Hybrid (18.83). KSC704¡ OSSK713¡ OSSK 552¡ and BC404 possessed the highest kernels per ear row¡ 44.63¡ 44.59 and 44.74 kernels respectively. The highest thousand kernel weight (288.12 g) was also observed in BC 404 hybrids. The highest protein content was related to the third planting date. However¡ its percentages in all hybrids¡ except KSC 320 hybrid¡ were similar. KSC 500 hybrid had the highest phosphorous content (243 mg/100g). The highest plant disease incidences were observed in KSC 320 and KSC 404 hybrids. KSC 704 hybrid¡ in the mean time¡ showed the highest ear contamination percentage. The conclusion is that OSSK713 hybrid and the second planting date produced the highest seed yield in Isfahan¡ Iran.

    Keywords: Planting date, Corn, Yield, Protein
  • M. Dargahi*, R. Sadrabadi Haghighi, K. Bakhsh Kelarestaghi Pages 137-146

    Application of microelements is one of the ways to increase quantative and qualitative characters of wheat. To evaluate the effect of zinc foliar application on yield and yield components of four wheat cultivars a factorial experiment with two factors was conducted in randomized complete blocks design with three replications in 2011-2012 year. The first factor consisted of four wheat cultivars (Falat, Bahar, Pishtaz and Tous) and the second factor composed of three levels of zinc chelate foliar applications (control, at shooting stage and at shooting flowering stages). Zinc concentration in each application was decided to be 4 kilogram per hectare. Results showed that yield and yield components of cultivars were significantly different with each others. The highest and lowest yields were belonged to Bahar and Tous respectively. The highest yield of Bahar, as compared to the other cultivars, was due to its higher biological yield. Zinc foliar applications at shooting and shooting flowering stages also increased biological and seed yields. Seed yield increase mainly affected by higher 1000 seed weight. In general, it seems that zinc application, due to its role in the physiology of wheat, a sensitive plant to zinc deficiency, may increase its seed yield.

    Keywords: Shooting stage, Flowering stage, Foliar application, Zinc chelate
  • D. Hassanpanah*, H. Hassan Abadi Pages 149-164

    To evaluate quantitative and qualitative characteristics and stability of marketable tuber yield of 13 promising potato clones, along with three commercial cultivars (Agria, Marfona and Lady Rosetta) as checks, an experiment was based on a randomized complete block design with four replications was carried out at the Agricultural and Natural Resources Research Station of Ardabil during 2011 and 2012. During the growing period and after harvest, attributes like number of main stem per plant, plant height, tuber number and weight per plant, total and marketable tuber yield, dry matter percentage, baking type, hollow heart, tuber inner ring and discoloration of raw tuber flesh after 24 hours were measured. Combined ANONA for quantitative traits showed that there were significant differences among promising clones as to total and marketable tuber yield, tuber number and weight per plant, plant height, mean tuber weight, number of main stem per plant and dry matter percentage and their interactions with year in total and marketable tuber yield and tuber number and weight per plant. The clones 396151-7, 397008-5, 397015-8, 397008-2 and 994001-4 were found to have higher total and marketable tuber yield, tuber number and weight per plant and mean tuber weight. These clones produced high and mid-uniform tuber, yellow skin color, yellow and white flesh color, oval round and round tuber shape, mid and shallow eyes, with no hollow heart, tuber inner crack and tuber inner ring, mid-late maturity and mid and high dry matter percentage as compared with control and other clones. In this experiment, GGE Bi-plot and AMMI models were found to be proper methods for selection of 397008-2, 397008-5 and 994001-4 as being high marketable and stable yielding clones.

    Keywords: GGE Bi, plot, AMMI method, Solanum tuberosum, Yield stability
  • Z. Marzban *, M.R. Ameriyan, M. Mamarabadi Pages 165-180

    To evaluate the response of agronomic characteristics of maize and cowpea to mycorrhiza and mesorrhizobial bacteria in intercropping, this study was carried out at the Research Field of Industrial Shahrood University in 2010 using a randomized complete block design with three replications. Treatments were: Z: maize monocropping, B: bean monocropping, I: intercropping of maize and bean, ZM: maize monocropping mycorrhizae, BM: bean monocropping mycorrhizae, BB: bean monocropping mesorhizobuim bacteria, BMB: bean monocropping mycorrhizae mesorhizobium bacteria, IM: intercropping mycorrhizae, IB: intercropping 駫⢮ᢳꆸ bacteria and IMB: intercropping mycorrhizal 駫⢮ᢳꆸ bacteria. The results showed that treatment effects on seed yield per plant, leaf chlorophyll content, dry weight of cowpea pods, dry weight of maize ear, number of seeds per earrow, totalbiological yieldinintercropping and partialland equivalent ratioof both cowpea and maizewere significant (p

    Keywords: Intercropping additive, Mesorrhizobium, mycorrhiza
  • M.R. Zadeh Esfahlan*, A. Ebadi, N. Farsad Akhtar Pages 181-190

    To study the effects of nitrogen and zinc fertilizer on the morphological traits and essential oil yield of St. John’s wort (Hypericum perforatum) a greenhouse experiment in a factorial randomized complete block design with three replications was conducted at University of Tabriz, Iran in 2012. Treatments consisted of three levels of zinc sulphate with a concentration of zinc fertilizer (zero, 3 and 6 parts per thousand) and four levels of nitrogen fertilizer (zero, 50, 100, 150 kg/ha). One half of the fertilizers were applied 20 days after planting of plants and the rest 40 days after transplanting. Traits evaluated were plant height, inflorescence number, leaf area, plant fresh and dry weights and plant essential oil content. The results showed that the traits under study were affected by rate of fertilizer applications. Highest plant height, number of inflorescences, leaf area and essential oil yield were obtained by using 150 kg/ha of nitrogen and applying zinc with 0.006 concentration. Highest fresh and dry weights of above ground parts were also produced by using 150 kg/ha of nitrogen fertilizer along with zinc fertilizer 0.003.

    Keywords: essential oil, Hypericum perforatum, St. John's wort
  • E. Khalilvand Behrouzyar *, M. Yarnia, E. Farajzadeh, M. Herischi Pages 193-202

    To investigate the effects of rates of methanol foliar applications under water deficit stress on someof traits related to seed yield of sunflower (Helianthus annuus L), a split plot experiment was conducted during growing seasons of 2011-2012. Treatments were four levels of water deficit stresses a1: severe stress (irrigation at 25% FC), a2: mild stress (irrigation at 50% FC), a3: fair stress (irrigation at 75% FC) and a4: normal irrigation (irrigation at 100% FC) and six levels of foliar methanol applications [b1:0, b2:7, b3:14, b4:21, b5:28 and b6:35 (v/v)]. The analysis of variance showed significant effect of interaction between water deficit stress and methanol rates of foliar applications on seed yield per plant, dry weight per plant, number of seeds per head (p

    Keywords: Foliar application, Methanol, Sunflower, Water deficit stress
  • L. Koohi, N. Zare *, R. Asghari, Zakaria, P. Sheikhzadeh, Mosaddegh Pages 203-214

    German chamomile (Matricaria chamomilla L.) is one of the most important medicinal plants that its essential oils used in different medicinal industries. In this study which was carried out in 2013 growing season at the Faculty of Agricultural Sciences of the University of Mohaghegh Ardabili, the in vitro response of leaf and hypocotyl explants of German Chamomile in B5 medium supplemented with different levels of plant growth regulators including 2,4-D, naphthalene acetic acid (NAA), kinetin and 6-benzylaminopurine (BAP) were investigated in a factorial experiment based on completely randomized design (CRD).In addition, cell suspension cultures were established and characterized. Hypocotyl and leaf explants exhibited cell proliferation and produced callus within 1-2 weeks. The highest fresh weight of the callus (264.1 mg) was produced by leaf explants in the medium supplemented with 0.5 mg/l 2,4-D and 1 mg/l BAP. However, the leaf explants cultured on medium containing 1.5 mg/l 2,4-D showed the lowest cell proliferation and callus yield (40.42 mg). The highest percentage of root induction from leaf explants (58.73%) was observed on the medium containing 4 mg/l 2,4-D and 1 mg/l Kin, and from hypocotyl explants (48.61%) was observed on medium supplemented with 1.5 mg/l NAA. The 42.22% of calli derived from hypocotyl explants on B5 medium supplemented with 4 mg/l NAA and 3 mg/l BAP, were friable. Cell suspension cultures of German chamomile were established by transferring of hypocotyl-derived friable calli into the MS medium supplemented with 1.5 mg/l 2,4-D and 1 mg/l kinetin. The growth curve of cell proliferations started 4 days after culture and continued to grow until day 13th, where the cells entered stationary phase.

    Keywords: Callus induction, Cell suspension culture, German Chamomile, In vitro culture, Matricaria chamomilla L
  • M.B. Khorshidi Benam *, O. Alishah Pages 215-228

    For recognizing exotic high performance genotypes, three new hybrid cotton genotypes (tbl180, Teskhi-9 and Cri108) were compared with control (Sahel) in a RCBD with four replicates at Khodafarin in 2012 and 2013. Genotypes were planted in six rows in 80×20 cm arrangement. Attributes like yield, homogeneity, boll number, plant weight and plant height were measured. Results showed that year×genotypes interaction for lint yield in both first and second cuts and total, and homogeneity were significant. Differences between two cuts were not significant in all genotypes. The results also revealed that Teskhi-9 having lowes TOL and highest STI values was recognized to be the most adaptable genotype as compared with other two genotypes.

    Keywords: Gossypium hirsotum, Genotypes, boll no per plant, 30 boll weight, year
  • S. Rahban, Gh. Rassam*, B. Torabi, A. Khoshnood Yazdi Pages 229-242

    This study was carried out to determine the requirements of cardinal temperatures and biological hours for germination of lentil by using different linear and nonlinear regression models. To do this, a split plot experiment based on randomized completely design with four replications was conducted in germinator. Experimental treatments were three lentil cultivars (Gacgsaran, Kimia and Bilehsovar) under seven fixed temperature regimes (5, 10, 15, 20, 25, 30 and 35°C). Beta, Dent-like and Segmented models were applied to evaluate the relationship between germination rate and temperature. Root mean square deviation (RMSD), coefficient of determination (R2), coefficients of variation (CV (and linear regression coefficients (a, b) were used to detect the perfect model. Results of fitting the models indicated that the response of lentil germination to temperature is best described by a segmented function. Cardinal temperatures estimated by this model were 0.89 to 1.23°C for base temperature, 23.41 to 26.94°C for optimum temperature and 35.15 to 45°C for ceiling temperature. Significant difference in base temperature among cultivars was not observed, but cultivars had significant difference in optimum and ceiling temperatures. Biological hour's requirement for germination ranged between 25.43 to 31.37 hours. The quantitative information provided by this research can be used in prediction of germination of lentil cultivars.

    Keywords: Lentil, Simulation, Germination, temperature